فهرست مطالب

متن شناسی ادب فارسی - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1391)

مجله متن شناسی ادب فارسی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد، الهام شایان صفحه 1
    احوال عرفانی یکی از مباحث مهم و مشروح عرفان و تصوف اسلامی، به شمار می آید. سالک در مسیر سلوک خود برای وصول به کمال، باید نفس را از هواهای نفسانی پاک کند، بدین منظور کسب مقامات عرفانی باعث صاف شدن اندرون سالک می گردد و در نتیجه او آمادگی و شایستگی کامل پیدا می کند تا احوال عرفانی بر او وارد شود. «قرب» یکی از مهم ترین احوال عرفانی است که علاوه بر جایگاه والای آن در قرآن کریم، از اهمیت و ارزش بسیاری در آثار عرفا برخوردار است، تا جایی که بیشتر عرفا در آثار خود از احوال عرفانی و بویژه حال قرب استفاده کرده اند. اگرچه ممکن است، بعضی به صورت صریح به این موضوع نپرداخته باشند؛ ولی در اکثر متونی که تا پایان قرن ششم هجری تالیف شده، به محورهای اساسی آن که عبارت است از: «قرب پیش از فنا» و «قرب پس از فنا» اشاره شده است. در این مقاله با مطالعه کتب عرفانی فارسی و عربی موجود تا پایان قرن ششم هجری، تعاریف و ابعاد مختلف قرب بررسی و تحلیل جامعی از سیر عرفانی قرب ارائه شده است که بدین طریق در تبیین و تجزیه متون ادب عرفانی سهم بسزایی دارد.
    کلیدواژگان: ادبیات فارسی، عرفان اسلامی، حال، قرب، تعاریف، مقدمات، نتایج
  • مریم حسینی، حمیده قدرتی صفحه 15
    هزار و یک شب یکی از متون ادبی چند ملیتی است که زنان در آن حضوری روشن و فعال دارند. قهرمان قصه ها زنی با تدبیر و هوشیار است که با نقل قصه هایی هوشمندانه، پادشاهی خودکامه و مستبد را به پایگاه خودآگاهی می رساند. روند قصه گویی شهرزاد در طی هزار و یک شب و مقایسه مضامین قصه ها با توجه به ریخت شناسی و اجزای سازای آنها نشان می دهد که وی در اجرای این حرکت بشر دوستانه و ایثار در جهت نجات جان خواهران سرزمینش کاملا هوشمندانه قدم گذاشته است. بررسی قصه ها بر اساس همبستگی این سازه ها با یکدیگر کمک شایانی به درک شگردهای قصه گویی شهرزاد نموده است. این پژوهش نشان می دهد که سیر قصه های هزار و یک شب، تکرار دو بخش قصه مدخل هزار و یک شب و یا همان قصه شهریار و برادرش شاهزمان است؛ اما این فرافکنی سیری تکاملی به خود می گیرد؛ بدین ترتیب که بعضی قصه ها بازتاب خیانت زنان (مانندزنان خائن شهریار و شاهزمان)، برخی دیگر قصه گویی یکی از شخصیت های حکایت ها برای نجات جان دیگران (مانند قصه گویی شهرزاد) است. کنشمندی زنان با نشان دادن زنان قدرتمند، مکار و جادوگر در لفاف قصه ها از زبان شهرزاد و یا راویان قصه ها تناسبی هوشمندانه در روند قصه گویی ایجاد می کند و وضعیت زنان بعد از گذشت و هزار و یک شب بتدریج بهبود می یابد. حتی نحوه برخورد شهرزاد و گفتگوهای کوتاه او با شهریار در پایان قصه ها نیز از روندی هوشمندانه برخوردار است که با اصول روانشناسی در درمان بیماران مطابقت می کند.
    کلیدواژگان: هزار و یک شب، شهرزاد، ریخت شناسی، قصه درمانی
  • احمد رضی، سمیه حاجتی صفحه 39
    تحلیل رفتار متقابل نظریه ای برای شناخت رفتار، احساس و ذهنیت افراد در بستر روابط شخصیت هاست که در آن تصویری از ساختار روانی انسان ها ارائه می گردد و از الگوی سه گانه حالات نفسانی؛ یعنی والد، بالغ و کودک در تجزیه و تحلیل رفتارهای آدمی استفاده می شود. در این مقاله با روش تحلیل محتوا و رویکرد میان رشته ای مولفه هایی، چون ابعاد سه گانه ساختار شخصیت، زنجیره روابط بین شخصیت ها و سازکارهای دفاعی که شخص برای دوری از تنش های روحی و رفتاری به کار می گیرد، با تعمیم به جامعه داستانی، در داستان شیر و گاو از داستا ن های کلیله و دمنه، توصیف و تحلیل می شود. در این بررسی معلوم می شود که افراد این داستان در موقعیت های مختلف چگونه عمل می کنند و به چه روشی خود را در قالب رفتارهایشان آشکار می نمایند و رفتارهای آنان ریشه در چه تنش های روحی و روانی دارد. هدف از این پژوهش گونه شناسی رفتارهای شخصیت های داستان شیر و گاو و تحلیل آنها بر اساس الگوی اریک برن برای دستیابی به خصوصیات روحی و روانی شخصیت هاست. نتایج بررسی مولفه های تحلیل رفتار متقابل در داستان شیر و گاو نشان می دهد که روابط میان شخصیت های آن از پیوستگی برخوردار است و از میان جنبه های سه گانه ساختار شخصیت، رفتارهای کلیله، دمنه و شیر بترتیب در قالب شخصیت های بالغ، والد و کودک قابل ارزیابی است. روابط متقابل میان این شخصیت ها در آغاز از نوع مکمل و سازنده است؛ اما در ادامه داستان به تعامل از نوع متقاطع می انجامد و موجب بروز اختلال در رفتار می شود.
    کلیدواژگان: شخصیت، نقدروان شناسانه، رفتار متقابل، روایت، کلیله و دمنه، فرافکنی
  • اسماعیل شفق، جمیله زارعی صفحه 57
    همای مرغ استخوان خوار معروفی است که در راسته شکاریان قرار می گیرد. شهرت این پرنده در ادبیات فارسی براساس جایگاه اسطوره ای آن است؛ آنچنان که سایه این پرنده بر سر هر کس می افتاد او را سعادتمند می دانستند و حتی وی را پادشاه می کردند. در علم پرنده شناسی این پرنده را در خانواده کرکس ها قرار داده اند. هما (هومیا یا هوما یا هومیه و یا هومایه) در اوستا به معنای (خجسته) آمده و در شاهنامه از درفش (همای پیکر) یاد شده است. همچنین در اوستا از مرغی به نام «مرغ وارغن» نام برده شده، که فر به صورت این پرنده از پیکر جمشید جدا گردیده است. مرغ «وارغن» را برخی سیمرغ، برخی پرنده ای از جنس شاهین و برخی به پیروی از (ولف) شاهین و معین هم یکی از معانی همای را «وارغن» آورده است. مرغ وارغن با سیمرغ افسانه ای خلط شده؛ ولی در حقیقت «مرغ وارغن» همان همای امروزی است. با وجود اینکه همای در فرهنگ ایرانی پرنده ای مشهور است؛ اما نوشته های بسیار اندک و پراکنده ای درباره آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: فر، همای، سایه همای، مرغ وارغن، اوستا
  • احمدرضا یلمه ها صفحه 73
    خواجه مجدالدین بن احمد همگر معروف به مجد همگر از شاعران مشهور ایران در قرن هفتم هجری است. او را در ادب فارسی بیشتر از روی حکمی که در مقایسه امامی هروی و سعدی کرده است، می شناسند. وی شاعری سهل و ممتنع سراست. رباعیات متعدد و لطیف عاشقانه و گاه حکمی و اجتماعی وی، از بهترین ترانه های شعر و ادب فارسی است. تاکنون از دیوان این شاعر، نسخه مصحح و منقحی تدوین و چاپ نگردیده است. تنها نسخه خطی چاپی دیوان وی، به واسطه احمد کرمی در سال 1375 از سوی انتشارات «ما» به چاپ رسیده است. نسخه هایی که در تصحیح این دیوان در دسترس مصحح بوده، همگی پس از قرن یازدهم هجری کتابت گردیده است. یکی از قدیم ترین و ارزنده ترین نسخ، از رباعیات این شاعر، نسخه ای است که در سال 697 هجری، توسط نوه وی (اسحق بن قوام بن مجد همگر) کتابت گردیده و مشتمل بر بخش عظیمی از رباعیات اوست. این پژوهش بر آن است تا به تطبیق و مقایسه این نسخه نفیس با دیگر نسخه های خطی و چاپی، به گونه های تحریف رباعیات این شاعر در نسخه های متعدد و نیز نسخه چاپی بپردازد و ضرورت تصحیح و چاپ رباعیات وی را بر اساس قدیم ترین نسخ، تبیین نماید.
    کلیدواژگان: دیوان، قرن هفتم هجری، رباعی، مجد همگر، نسخه های خطی، تصحیح و تحریف
  • موسی پرنیان، شهرزاد بهمنی صفحه 91
    لازمه شناخت نمادهای شاهنامه، شناخت بستر و نحوه آفرینش و پیدایش نماد، اسطوره و حماسه است. نماد با ضمیرخودآگاه و ناخودآگاه روان آدمی در ارتباط است و سازنده زبان اساطیر، افسانه ها و حماسه هاست و زبان آثار اسطوره ای و حماسی نمادین است. مساله اصلی در اساطیر ایرانی، سرشت دوگانه خلقت است و در جریان گذر از اسطوره به حماسه، نبرد دو نیروی نیک و بد در جنبه های مختلف هستی نمایان می شود و برخی از شخصیت ها که بیش از سایر عناصر، بیان گر مفاهیم رمزی و نمادین هستند، نماد تحول ایزدان به شاهان می باشند و در برابرآنان پادشاهان اهریمنی که نماد خشکسالی(اپوش) اند، قرار دارند. از دیگر عناصر نمادین که در این پژوهش به آن ها پرداخته شده است: شخصیت های نمادین، موجودات موهوم اساطیری، خواب های نمادین شاهان و قهرمانان، نمادینگی آب و آتش و فره می باشد. و شخصیت های نمادین؛ بویژه پادشاهان مثل سایر عناصر، واجد ارزش نمادین هستند و بخشی از عناصر سازنده نمادهای اساطیری را در شاهنامه تشکیل می دهند و به عنوان محوری ترین بن مایه های شخصیت اعتبارشان به میزان بهره مندی آن ها از«فره ایزدی» است. شاهانی چون افراسیاب و ضحاک به دلیل عدم بهره مندی از آن در شمار بد نام ترین شاهان و فریدون و کیخسرو به دلیل بهره مندی مستمر از آن در راس خوشنام ترین شاهانند. این تحقیق، به روش توصیفی - تحلیلی و بر پایه ی منابع کتابخانه ای نگارش شده است.
    کلیدواژگان: فردوسی، شاهنامه، اسطوره، نماد، شخصیت
  • غلامرضا رحیمی، ناصر صفابخش صفحه 111
    رنگ در هنرهایی مانند نقاشی و معماری ماده اصلی به حساب می آید. در ادبیات و شعر فارسی نیز مقوله رنگ از جایگاه ویژه ای برخوردار است. شاعر به کمک ذخایر واژگانی بنابه قریحه شاعرانه اش، تابلوهایی خیالی و نگارین ترسیم می کند و بر اساس عناصر رنگین طبیعت به رنگ آمیزی این تابلو می پردازد. از جمله مضامینی که اکثر شعرا عموما و نظامی خصوصا به آن پرداخته اند، مبحث پیری و جوانی است. توصیفات و تصاویری که از جوانی و پیری در شعر نظامی نمود چشمگیری دارد، توصیف آن بر اساس عنصر رنگ است. شاعر گنجه به کمک عناصر رنگین طبیعت و نیز به مدد استعارات خیالی، از خصوصیات ظاهری دو نسل جوان و پیر تصویرگری می کند. رنگ سفید، سیاه و سرخ رنگ هایی هستند که به صورت مستقیم و غیر مستقیم (استعاری) در اوصاف جوانی کاربرد دارد و رنگ های زرد و سفید در کنار پیری نمود پیدا می کند. از این نظر پژوهش در این زمینه می تواند هرچه بیشتر و بهتر، زیبایی های تصویر نظامی در خصوص پیری و جوانی را بازگو کند. نگارنده در این مقاله کوشیده است به بررسی و تحلیل تصاویر و مضامین مختلف جوانی و پیری بر اساس عنصر رنگ بپردازد.
    کلیدواژگان: نظامی، رنگ، پیری، جوانی
  • محمد طاهری صفحه 125
    قوم باستانی سکا در تکوین تاریخ و شکل گیری اساطیر ملل مختلفی؛ از جمله یونانیان، ایرانیان، هندیان و چینیان نقشی اساسی داشته است. سکاها که طوایفی بیابانگرد و مهاجم بودند، در اوان تاریخ، همچون سایر قبایل آریایی درشرق و غرب وجنوب جهان مسکون آن زمان پراکنده شدند و هرچند همواره با همسایگان خود در ستیز بودند، سرانجام در میان آنها مضمحل شدند و تنها نامی از ایشان در صفحات تاریخ باقی ماند. به دلیل خصلت بیابانگردی سکاها منابع تحقیقی در باب احوال و فرهنگ این قوم، منحصر به مقبره های بزرگان سکایی و اشارات پراکنده در تواریخ همسایگان آنهاست. بررسی احوال قوم سکایی و تحقیق راجع به نحوه انتشار آنها، حاکی از اصل مشترک سکایی برای خاندان زال و رستم و تورانیان مذکور در شاهنامه است؛ هرچند لقب سگزی تنها قرینه لفظی موجود دال بر پیوند خاندان رستم با قوم سکایی می باشد. روایات این قوم فراموش شده نیز در اسطوره شناسی ملل نام برده، دارای اهمیتی بسزاست و ریشه بسیاری از افسانه ها و اساطیر مشترک ایرانیان و هندیان وچینیان را باید در روایات قوم سکایی جستجو نمود. همچنین بعضی از آداب و رسوم و شیوه زندگی و سلوک سکاها در بعضی داستان های شاهنامه فردوسی قابل تطبیق و مقایسه است. علاوه بر این شواهدی که از اسناد سغدی در چین به دست آمده، دلالت برآن دارد که سغدیان در انتقال روایات سکایی به حماسه ملی ایران نقش واسطه را ایفا کرده اند.
    کلیدواژگان: قوم سکایی، تاریخ باستان، اسطوره شناسی، شاهنامه فردوسی
  • سید مهدی مسبوق، هادی نظری منظم، حدیثه فرزبود صفحه 147
    معمای پیچیده هستی، زندگی و مرگ، وجود و عدم همواره فکر آدمی را به خود مشغول داشته و متفکران و اندیشمندان را به حیرت و سرگردانی دچار نموده است. عمر خیام فیلسوف و شاعر سده پنجم هجری از جمله اندیشمندانی است که معمای مرگ و زندگی او را به تفکر در جهان هستی واداشته و همین راز سر به مهر گاه او را به بدبینی و شک و تردید کشانده و برای بهره مندی بیشتر از زندگی زود گذر به خوشباشی و دم غنیمت شمری دعوت می کند. طرفه بن عبد شاعر بنام دوره جاهلی در ادب عربی نیز زندگی زودگذر دنیا و دعوت به اغتنام فرصت ها و کامجویی از هر آن چه در دنیا هست، موضوع اصلی اشعارش است. اشعاری که به رباعیات خیام شبیه است؛ با این تفاوت که طرفه از معنای حقیقی زندگی باز مانده و مرگ را پایان حیات آدمی می داند و با این رویکرد، انسان ها را به بهره مندی از تمتعات دنیوی فرا می خواند. پژوهش حاضر بر آن است که خوشباشی و دم غنیمت شمری خیام را در چشم اندازی تطبیقی با خوشباشی طرفه مورد بررسی و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: خوشباشی، خیام، طرفه، مرگ، زندگی، اغتنام فرصت
|
  • Sa Mirbagherifard, E. Shayan Page 1
    Mystical mood is counted as one of the important and elaborative topics of Islamic Gnosticism and Sufism. In his demeanor, the seeker has to purify the self from whims to achieve excellence. Accordingly achieving mystical levels causes refinement of the inside and as a result he would gain enough preparation and competence to receive mystical mood. "Adjacency" is one of the most important mystical moods that in addition to its high position in glorious Quran, has a high importance and value in Gnostics’ works, to such an extent that a few number of poets and writers can be found that havent used mystical mood, especially the adjacency. Although some writers have not considered this directly, in most of the texts written till the end of sixth Hijri century, its fundamental axes that are “pre-annihilation adjacency and post-annihilation adjacency” have been mentioned. In this article, through the study of existing Persian and Arabic mystical books till the end of sixth Hijri century, different dimensions and definitions of adjacency and a comprehensive analysis of mystical journey are provided which have a significant role in the analysis and explanation of mystical literature.
    Keywords: Persian literature, mysticism, mood, adjacency, definitions, introductions, results
  • M. Hosaini, H. Ghodrati Page 15
    One Thousand and One Nights is one of the multinational literary works in which women have an obvious active presence. The protagonist is an astute and shrewd woman whose wise stories lead despotic king to a state of self-consciousness. Shahrzad’s storytelling in thousand and one nights and comparison of the themes of the stories via their morphological and constituting components show that she has tactfully stepped in rescuing her female compatriots and performing this humanitarian task. Studying the stories according to the correlation between their components has remarkably assisted the perception of Shahrzad’s storytelling dexterity. This study shows that the procedure in “1001 nights” stories is the repetition of two episodes in the entry which is the story of Shahriar and his brother Shahzaman. This projection takes a gradual development in a way that in some stories women’s betrayal is reflected (including Shahriar and Shahzaman’s traitor wives) and in other stories storytelling is done by one of the characters to save the lives of others (such as Sahrzad’s storytelling). Women’s being in action is depicted by Shahrzad and other narrators as powerful, cunning and magical characters which makes a skilful proportion in storytelling and brings a gradual rise in the status of women after 1001 nights. Even at the end of the stories and in her short speech with Shahriar, Shahrzad intelligently adopts a treatment behavior which exactly conforms to the principles of psychology.
    Keywords: “1001 nights”, Shahrzad, Morphology, Treatment via Storytelling
  • A. Razi, S. Hajati Page 39
    Transactional analysis is a theory for recognizing people's behavior, feeling, and subjectivity in the context of character's relations in which an image of human's psychological structure is offered and the triple pattern of carnal states, that is, parent, adult, and child is used for human behaviors analysis. In this article, components such as triple dimensions of the structure of character, chain of relations among characters, defensive mechanism which an individual uses for being away from behavioral and psychological tensions are analyzed through generalization to fictional community in Shir-va-Gav (lion and cow) story, one of Kelile-va-Demne stories. This article elucidates how characters of this story behave in different situations, how they reveal their personality in the form of their behaviors and which mental and psychic tensions can be considered as the source of their behaviors. The purpose of this study is to propose a behavioral typology of characters of Shir-va-Gav story and analyze them based on Eric Bern's pattern in order to figure out character's mental and psychological characteristics. The results of the analysis of the components of transactional analysis in Shir-va-Gav story show that the character's relations have continuity, and among triple aspects of the character's structure, Kelile’s, Demne’s, and Shir's behaviors are assessable in the form of adult, parent, and child, respectively. Transactions among characters are of complementary kind in the beginning but throughout the story they turn into interaction of crossed kind and cause disorder in behavior.
    Keywords: character, psychological criticism, transaction, narrative, Kelile, va, Demne, projection
  • E. Shafagh, J. Zarei Page 57
    Homay is a well-known osprey which belongs to predator group. Popularity of this bird in Persian literature is because of its mythological position, as the shadow of this bird over the head of everyone brings him happiness and even makes him king. In ornithology, this bird is placed in Vulture family. Homa (Homia, Hooma or Homaie or Homiay) in Avesta means happy. In Shahnameh, there is a reference to “Homay peykar” (Homay body) awl. Also in Avesta, there is a reference to a bird called Warghan, which splendor was separated from Jamshid's body in the form of this bird. Some called Warghan as Symorgh or royal falcon and some, following Professor F. Wolf, called it falcon. Dr. Moien stated that Warghan is one of Homay’s meanings. Warghan bird is mistaken by Symorgh, but in fact Warghan is modern Homay. Although Homay is a famous bird there are scarce writings about it so that in 7 volumes of articles indexd by Iraj Afshar, which include 1908-1998, there is no article about it. This holds true in Iranica Encyclopedia, too. Thus we can say that this is the first article about Homay in Persian language.
    Keywords: Splendor, Homay (Osprey), Homay's shadow, Warghan bird, Avesta
  • A. Yalameha Page 73
    Khaje Majdedin Ibn Hamgar, known as Hamgar, is one of the famous Iranian poets in seventh century. In the Persian literature he is known for his judgment in comparing Emami Heravi and Sa’di. His poems are simple and easy to understand. His numerous lovely philosophical and social quatrains are among the best poetry in the Persian literature. The only edition which has remained from this poet is the edition of Ahmad Karami in 1357 by Ma Publication. The copies that were available to editor at the time of editing belonged to the publication of the Divan after the eleventh century. One of the oldest and most valuable copies of his quatrains is a copy written by his grandson (Ishagh Ibn Ghavam Ibn Majd Hamgar) in 697 AH. This copy includes most of his quatrains. By comparing this valuable copy with other manuscripts and printed copies, this study tries to focus on alterations of quatrains of this poet in various copies and explain the necessity of correcting and printing his quatrains on the basis of the oldest copies.
    Keywords: Divan, the seventh century, quatrain, Majd Hamgar, manuscripts, correction, alteration
  • Page 91
    Recognizing symbols of Shahnameh requires an understanding of the context and condition of creation and emergence of symbol, myth and epic. Symbol has a relationship with consciousness and unconsciousness of man and constitutes the language of mythologies, legends, and epics. Thus the language of mythological and epic works is symbolic. The main theme in Iranian mythologies is the dual nature of creation, and during the passage from myth to epic the conflict between the two forces of good and evil appear in various aspects of existence. Some characters that represent symbolic and coded concepts more than other elements can be considered as symbols of the evolution of gods to kings and against them there are devilish kings as symbols of drought (Apush). The other symbolic elements analyzed in this study are: epic-romance stories, imaginary creatures, symbolic dreams of kings and heroes, symbolic numbers, symbolic patterns of flags, the symbolism of water, fire and charisma The findings of the study illustrate that people, more than other elements, are the constitutive elements of mythological symbols, and the tension between these human elements depicts the mutual conflict between good and evil in Ferdowsi’s Shahnameh. Like other elements, symbolic characters (especially kings) are of symbolic value and constitute a part of constructing elements of mythological symbols in Shahname. Moreover their reputation is dependent on the extent of their benefit from “God charisma“as the most pivotal element of their personality. Kings like Afrasiab and Zahak, due to lack of it, are the most disreputable kings. On the other hand, Fereidoon and Kaikhosro are on the top of the most reputable kings because of continuous benefit from that. This study has been conducted on the basis of library resources and has applied a descriptive-analytic method.
    Keywords: Ferdowsi, Shahnameh, myth, symbol, character
  • Gh Rahimi, N. Safabakhsh Page 111
    Color is considered as a key element in fields such as painting and architecture. In Iranian poetry color is also of high importance. Having wide range of artistic words and also high poetic talent the poet depicts wonderful and imaginative pictures and decorates them with colorful elements of nature. Old age and Youth are examples of concepts which have been the focus of many poets’ attention and Nezami in particular. These concepts have been beautifully depicted in Nezami’s poems through the color element. The poet has beautifully depicted the young and old generation’s appearance characteristics using his poetic talent and colorful elements of nature. On one hand, white, black and red are examples of the colors used to describe young generation directly or indirectly. On the other hand, old age is described with respect to yellow and white colors. Nezami’s description of youth and old age is well elaborated in this research with aims at analyzing these concepts with regard to the element of color.
    Keywords: Nezami, color, old age, youth
  • M. Taheri Page 125
    Sakai ancient tribe has a fundamental role in the development of ancient history and myths of different nations, including Greeks, Iranians, Indians and Chinese. These invading and nomadic tribes in the beginning of the Aryan history, like other Aryan tribes, scattered in the east and west and south of residential world and though they were in an endless conflict with their neighbors they were finally overturned among them and only a name of Sakai remained in history. Due to the nature of wilderness, the research resources about their cultural affair are limited to their tombs of Kings and scattered references in chronicles of their neighbors. Study and research about the Sakais folk manner and their distribution indicates a common origin for Sakai tribes and the family of Zal and Rostam in Shahnameh, although the word of "Sagzi" is the only verbal evidence of link between family of Rostam and Sakai tribe. Furthermore some of their customs and life styles may be found in some stories of Shahnameh. Moreover, there are evidences of Soghdian documents discovered in China which imply that the Soghdians had a mediating role in the transmission of Sakais myths to the Iranian national epic.
    Keywords: Sakai (Scythian) tribe, ancient history, mythology, Shahnameh
  • Page 147
    Complex puzzle of existence, life and death, being and non-being always makes the human being to think and astound thoughtful people. Khayyam, the philosopher and poet of 5th Hijri century, is one of these thoughtful people that this puzzle of life and death made him to think about the world. Sometimes this mystery led him to pessimism and as a result he invited people to carpe diem and being happy for gaining more pleasure from this transient world. Tarafe Ibn Abd, the famous poet of Arabic literature, also shows that everyone should use the world opportunity and benefits from the world and this matter is the main point of his poetry; poems similar to Khayyam’s thoughts. There is a difference between their poems. The difference is that Tarafeh can’t tell us about the real meaning of life and he believes that death is the end of human life and invites people to use the opportunity of life. This research wants to compare the two poets and analyze Khayyam’s point of view about carpe diem.
    Keywords: being happy, Khayyam, Tarafe, death, life, carpe diem